Répás édesburgonya krémleves
2018. 03. 01.
Beköszöntött a március, de a mínuszok még mindig repkednek. Jól esik ilyenkor egy finom, tartalmas krémleves, tele vitamindús zöldségekkel!
Kedves Olvasók,
Ebben a bejegyzésben egy isteni finom, könnyen és rendkívül gyorsan elkészíthető krémleves receptet szeretnék megosztani veletek. Az elmúlt pár hétben rengeteg édesburgonyát ettem különböző formában. Szeretem, mert ez a zödség tökéletes átmenetet alkot a sütőtök és a burgony között. Megfőzve, megsütve, megpárolva sokkal tartalmasabb, mint a sütőtök, s bármennyire is imádom az utóbbit, az édesburgonyát valahogy szívesebben fogyasztom a krémlevesen kívül, bármilyen más formában is. Szerencsére, egyre több helyen megtalálható, s a nagyobb élelmiszerboltok egyik alaptermékévé vált. Érdekes belegondolni, hogy néhány éve még csak külföldi youtube videókban láthattam, de a valóságban nem kóstolhattam meg ezt a zöldségfélét, pedig milyen sokszínű és tápláló!
Nagyon szeretem a krémleveseket, s mivel a sütőtök számomra kimondottan az őszi hangulatot idézi, valamint az év ezen szakában nincs is már igazán szezonja, az édeskrumpli szuper alternatíva helyette. Tavasz ide vagy oda: ebben a fogcsikorgató hidegben igazán jól esik egy tál, szívmelengető leves. Sokféle fűszerezéssel próbáltam már elkészíteni ezt az ételt, s úgy érzem, most megtaláltam az egyensúlyt, amelyben a zöldségek valódi íze és a fűszerek pikánssága is maradéktalanul érvényesülni tud.
Hozzávalók
- 3 db közepes édesburgonya
- 1 db nagyobb, normál burgonya
- 3 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 púpos tk. curry por
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. cayenne bors
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- só és bors ízlés szerint
- 3-4 ek. olíva olaj
- Annyi víz, ami ellepi a zöldségeket (ha van víztisztító berendezésetek, kancsótok otthon, érdemes tisztított vizet használni)
- Növényi tejszín a díszítéshez
Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és felaprítjuk, felkockázzuk, majd felhevített olívaolajon legpirítjuk őket.
Amikor kissé megbarnultak, hozzá adjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, s közepes hőfokon, további 5 percig pirítjuk.
Ezután felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, s közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket. Egy villával ellenőrizhetjük, hogy elkészültek-e.
A megfőtt zöldségeket, lével együtt egy blender vagy turmixgép tartájába adagoljuk és teljesen simára turmixoljuk. Ha nincs turmixgépünk, egy kézi botmixert is használhatunk a pürésítéshez.
A kész levest kevés növényi tejszínnel vagy tökmagolajjal díszítve tálaljuk. Egy kis pirítós jól megy mellé.
Remélem, kipróbáljátok ezt a finom leves receptet és nektek is segít majd átvészelni a fagyos, kora tavaszi napokat. Ha lefotózod az elkészült recepteket, ne felejts el megjelölni raja minket és használni a #yamakitchen hashtaget!
Szeretettel,
Fatima
Fotók: Zergi Borbála