Padlizsános lecsó krumpliban
2018. 02. 26.
A megújult Yama Kitchen nem csak attól más, hogy vegán receptekkel igyekszem gazdagítani az internetes főzés tárházát, hanem attól is, hogy szeretnék legalább 2-3 heti rendszerességgel videót posztolni
Fotók: Zergi Borbála
Kedves Olvasók!
Ha követitek a személyes, életmóddal, divattal, utazással kapcsolatos fatimapanka youtube csatornámat, láthatjátok, hogy az oda feltöltött videóimat 99%-ban én veszem fel és én is vágom, szerkesztem. Nem vagyok egy tech-zseni, de igyekszem lépést tartani a vlogger-trendekkel és kitapasztalni, hogyan tudom leginkább a személyiségemmel összhangba hozni a videóim arculatát, s hogy ez az arculat a technikális tudásommal is összhangban legyen. A Yama Kitchen csatornát emiatt szerettem volna kicsit profibb kezekre bízni, s ebben a bejegyzésben ki is térnék azokra az emberekre, akik a Yama Kitchen arculatának egységes és színvonalas megteremtéséhez hozzájárulnak. Biztosan feltűnt már, hogy Zergi Bori (Borcsaphoto) neve minden recept-poszt elején feltűnik, ugyanis ő fotózza végig a forgatást, hogy élvezhető, inspiráló receptleírással tudjak kedveskedni nektek a videó mellett. A Youtube-tartalom elkészítésében pedig Bori vőlegénye, Garai Antal (Atom) szakértelmére bíztam magam. Mivel a magánéletben is meglehetősen sok időt töltünk együtt és büszkén mondhatom, hogy nagyon jó barátokká is váltunk- nem volt kérdés számomra, hogy összekössük a kellemeset a hasznossal és szupercsapatként folytassuk együtt a Yama Kitchen projectet. Mekkora az esélye, hogy a receptötleteimet egy ilyen szuper videós és egy ilyen kreatív fotós tudja megörökíteni, mint ők, akik ráadásul a legjobb barátaink?! :) Nem kicsit vagyok hálás a Mindenségnek, hogy ez így alakult. Remélem, hogy nektek is tetszik a változás és velünk együtt sodródtok ezzel az új árral!
A mai finomság egy pillanatok alatt összeüthető padlizsános lecsó. Színes, fűszeres, egészséges és isteni finom. Amikor nem tudom eldönteni, mit szeretnék enni, általában ez az étel a befutó. Elronthatatlan (kivéve ha leégeted) és nagyon könnyen variálható különböző fűszerekkel: ha indiai ízekre vágyom curryt, kurkumát és chilit teszek hozzá. Ha olaszosra, akkor bazsalikom, oregánó és fokhagyma kerül bele egy kis paradicsompüré kíséretében. Ez a mai verzió a klasszikus magyaros ízesítést képviseli. Lássuk, mi kell hozzá!
Összetevők
1 nagy padlizsán felkockázva
1 nagyobb szál sárgarépa felkockázva
1 nagyobb fej kaliforniai paprika kockákra vágva(tetszőleges színű, de tapasztalataim szerint a zöld egy kicsit kesernyésebb, így én a pirosat és a sárgát ajánlom)
1 nagyobb cukkíni kockákra vágva
1 fej vöröshagyma felkockázva
1 tk. édes fűszerpaprika
1 tk. csípős, füstölt paprika vagy cayenne bors
só és bors ízlés szerint
3-4 ek. napraforgó olaj
Köret:
2 nagyobb burgonya
3-4 ek. zabtejszín
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A krumplikat helyezd 200 Celsius fokra előmelegített sütőbe és süsd 40-45 percig vagy amíg egy villa könnyen belebökhető és puha.
Minden zöldséget kockázz fel, a paprikának távolítsd el a csumáját és a benne lévő magokat, a répát és hagymát pedig hámozd meg.
Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben és add hozzá a felaprított vöröshagymát. Jól pirítsd le, s mehet hozzá a só és a bors. Nem kell ezen a ponton eldönteni, mennyire legyen sós, illetve borsos az étel, mindig utána lehet ízesíteni a végén. Én 1-2 teáskanál sót és 1 tesákanál borsot szoktam használni ekkora adaghoz.
Amikor a hagyma szépen megpuhult és lebarnult, add hozzá a pirospaprikát (mindkét féle mehet hozzá). Ekkor vedd lejjebb a hőt, sőt le is húzhatod a serpenyőt addig a hőről, nehogy megkeseredjen a pirospaprika.
Helyezd vissza a serpenyőt a tűzre és add hozzá a többi felkockázott zöldséget: padlizsánt, répát és kaiforniai paprikát. A cukkínit majd később forgatjuk bele, különben nagyon megpuhul és összeesik. Ha ti is szeretitek roppanósabbra hagyni, érdemes várni és az utolsó 5 percben hozzáadni.
Minden zöldséget igyekezz lekaramlizálni, jól megpirítani, hogy finom ízes legyen a lecsó. Amikor már minden megpuhult a serpenyőben, akkor van kész.
A zabtejszínes szószhoz keverj össze néhány evőkanál zabtejszínt reszelt fokhagymával és egy csipet sóval.
A lecsót tálald sütőben sült burgonyában, amelyet félbevágsz és amelybe kis mélyedést vágsz. A tetejét ízesítsd a zabtejszínes szósszal és durvára vágott petrezselyemmel.
Ne felejtsétek el, hogy a Yama termékeket megvásárolhatjátok az Auchan áruházakban, több bioboltban is az ország területén és hamarosan a Yama webshopban is. Ha tetszett ez a recept, iratkozz fel a Yama Kitchen csatornára Youtube-on és használd a #yamamkitchen valamint #fatimapanka hashtag-eket Instagramon. :)
Szeretettel,
Fatima