Horrorleves céklából, cukornád tányérban
2017. 10. 26.
Isteni, vegán leves, ami tökéletes Halloween-ra. Tálald cukornád tálkában, hogy ne terheld a környezetet!
Kedves Olvasók!
Úgy érzem, kicsivel több, mint egy év kísérletezés után, hogy a YAMA Kitchen csatorna a helyére billent. Mindig volt bennem egy kis kényelmetlenség-érzés, hiszen tudtam, hogy ha igazán megszívleljük az első Yama jelentését, mely arra int, hogy “senkit és semmit ne bánts” nem lehet a tányérunkon olyan élőlény, aki képes szenvedni és szenvedést érezni. Erre ráébredve váltam vegánná. Ennek az életmódnak egészségünkre jótékony velejárója, hogy az ember óhatatlanul is sokkal több zöldséget-gyümölcsöt fogyasztunk. Igyekszem minél inspirálóbb, ínycsiklandozóbb, ugyanakkor könnyen elkészíthető receptekkel előrukkolni, hogy megmutassam: nincs szükségünk húsra, tejtermékekre, sem pedig tojásra ahhoz, hogy teljes, egészséges, kiegyensúlyozott életet élhessünk. Remélem, velem tartotok és szeretni fogjátok az új videókat és finomságokat!
Ahogy az első őszi, színes levélkék földet érnek, erőszeretettel döntök a finoman gőzölgő, kiadós levesek elkészítése mellett. Ebben a bejegyzésben egy gyönyörű, élénkszínű céklakrémlevest osztok meg veletek, ami azon túl, hogy rendkívül ízletes, nagyon jó a testünknek is.
A cékla jó, mert…
vérképző
májtisztító
javítja az állóképességet
hasznos korpásodás és bőrproblmák ellen
A vegán krémleveseket néhány jól bevált praktika segít elronthatatlanná tenni. Az alapelveim a következők:
- Mindig csak annyi folyadékot adjunk a zöldségekhez, ami éppen elfedi őket. Ez akkor igazán hasznos, ha a sűrű leveseket részesítjük előnyben.
- Amikor csak lehet használjunk zöldségalaplevet vagy natúr (ízfokozó-és aromamentes) leveskockát, ételízesítőt, mint például EZ.
- Mindig burgonyát használok a leves besűrítéséhez, s még plusz ízt is ad az ételnek.
- A nagyteljesítményű turmix óriási áldás, ugyanis olyan krémes állagot képes kölcsönözni a levesnek, amely tökéletesen homogén és selymes. Ha nincsen a háztartásban blender, érdemes befektetni egyre vagy használj kézi botmixert és tölts kicsit több időt a turmixolással vagy használj egy smoothie készítő, kompakt turmixgépet, ez is megteszi.
A növényi tejszínek több odafigyelést érdemelnek. Én leginkább a zabtejszínt szeretem, de a kókusztejszín, rizs-és szójatejszín is szuper alternatívák. Ha blenderrel pürésítésünk sokszor már nincs is szükség extra krémre, mert önmagában az állagtók megkapjuk azt az élményt, amit egy krémlevestől várunk. Ilyenkor csak dekorációnak használom a növényi tejszínt. :)
Összetevők
3-4 fej cékla
2 fej közepes burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 ek. napraforgó olaj
1 db vegán leveskocka vagy alaplé
só (én himalájai krisztálysót használok)
bors
Elkészítés
A zöldségeket hámozd meg és vágd kockákra.
Hevítsd fel a napraforgóolajat egy nagy lábasban. Add hozzá az apróra vágott hagymát, s alaposan pirítsd le.
Ezután mehet hozzá a burgonya és cékla. Folyamatos kevergetés mellett, magas hőfokon karamelizáld le a zöldségeket.
Amikor már szép barnák, vedd lejjebb a hőt és add hozzá a leveskockát, sót, borsot és vizet, majd fedő alatt főzd kb. 30-40 percen keresztül, vagy amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
Az egészet öntsd át egy blender tartájába és turmixold krémesre vagy egy kézi botmixer segítségével pürésítsd össze, amennyire csak lehet.
Turmixolás után még visszaöntheted a lábasba és 1-2 ek. növényi tejszínnel még gazdagabbá teheted. Ezzel már nem kell összeforralni, legfeljebb összemelegíteni. Tálald pár csepp növényi tejszínnel és póréhagyma csírával.
Fotók: Zergi Borbála