Előadás a Sanofi Magyarország budapesti központjában

2022. 06. 14.

Márkánk társtulajdonosa, Németh-Hindi Fatima meghívást kapott a Sanofi Magyarország budapesti központjába, ahol a World Environmental Day keretén belül tartott előadást a növényi alapú étrendről, annak előnyeiről és a környezettudatos életmód praktikus megvalósításáról a hétköznapokban.

Előadás a Sanofi Magyarország budapesti központjában

Márkánk társtulajdonosa, Németh-Hindi Fatima tartott előadást a Sanofi Magyarország egyik fontos tematikus napján a vállalat új, budapesti központjában a World Environmental Day keretén belül. Előadásában Fatima kiemelt figyelmet szentelt a növényi alapú étkezésre való áttérésre, annak folyamatára, de szó volt még az otthonunkba, hátköznapjainkba praktikusan beilleszthető szokásokról, melyek segíthetnek fenntarthatóbbá tenni életmódunkat. Az előadásban bemutatatásra került cégünk munkája és a csomagolóanyagok újrahasznosításának jelentősége, valamint a komposztálható alternatív anyagok helyzete a mai piacon. 

A legtöbb környezettudatosságról, környezetvédelemről szóló tartalom egyértelműen a műanyagok, illetve a műanyag csomagolóanyagok ellen foglal állást. Ez a jelenség érthető és sok esetben indokolt is, de a vásárlók nem mindig vannak teljesen tisztában a műanyagok piaci helyzetével és az ebből fakadó problematikus folyamatokkal. 

A piaci igények hatalmas mennyiségű műanyagot követelnek. A vásárlási és étkezési szokások is azt a tendenciát erősítik, hogy hosszan eltartható, viszonylag kis adagokban lecsomagolt áruk kerüljenek a boltok polcaira. Olyan termékek, melyek megfelelő csomagolás nélkül rendkívül hamar megromlanának pl. hús, sajt, felvágott etc. Az eltarthatóság növelésére tehát jó megoldás a műanyag, de közben azzal kell szembesülnünk, hogy ezeknek a csomagolóanyagoknak az újrahasznosítása, illetve maga az újrahasznosításhoz szükséges infrastruktúra egyáltalán nem megoldott. A legtöbb termék esetében a csomagolás többféle anyagból áll össze, melyet újrahasznosítás előtt először szét kellene választani. Ez a lépés meghosszabbítja a folyamatot. Ha ez meg is történik, maga az újrahasznosítás egyszerűen nem tud olyan tempóban megvalósulni, ahogy a fogyasztói igények azt diktálják, pontosan ezért kerül többe-sajnálatos és meglepő módon-az újrahasznosított alapanyag a "szűz" alapanyaghoz képest. 

A komposztálható anyagok esetében hasonló infrastrukturális kihívásokkal szembesülünk: bár ipari komposztálóban akár 2 hét alatt lebomlanak olyan anyagok, mint a cukornád, a cellulóz, a PLA vagy a pálmalevél, fejletlen és kiépületben insfrastruktura mellett nehezen kivitelezhető a tömeges komposztálás. Ennek ellenére még mindig ezek gyengédebb, természetesebb és esztétikusabb megoldást jelentenek a catering szektorban, így nagyon is jó szívvel ajánljuk őket. 

A fentiekből is látszik, mekkora jelentősége van a saját vásárlói döntéseinknek, hogy nem nyugodhatunk bele az elképzelésbe, miszerint az egyéni döntéseink, szokásaink nem számítanak a nagy egészbe. Sajnos túl sokan gondolják így és ez kollektív kihívásokhoz vezet. Bár bízunk benne és dolgozunk azon, hogy a piac is a fenntarthatóbb folyamatok felé orientálódjon, fontos, hogy megvizsgáljuk, mi magunk mit tudunk tenni, hogy egy kicsit kevesebb teher kerüljön bolygónkra. 

< Vissza az előző oldalra
Top