2023. 07.19. 16:00 "A tó súlya" kiállítás megnyitó a YAMA HÁZ-ban

2023. 06. 27.

Haniko és Győrbíró Csenge kiállítása a Balaton válságos helyzetére hívja fel a figyelmet.

2023. 07.19. 16:00  "A tó súlya" kiállítás megnyitó a YAMA HÁZ-ban

Fotók: Gaál Dániel

"A Tó Súlya" egy kiállítás, amely a Balaton és a balatoni táj legfontosabb problémáira tesz figyelemfelhívó kísérletet a design és a fenntartható szemléletű művészet segítségével. Ha valakinek az algavirágzás vagy a fecskemoszat fogalma eddig nem volt ismerős, a mostani kiállítás alkalmával a Balaton valós ökológiai helyzetével ismerkedhet meg. Ha a globális viszonyokat nézzük, a Földön jelenleg az ember által okozott klímaváltozás és kihalási hullám hatása már mindenütt érezhető. A Balatonra is hatnak ezek a folyamatok, a tó és vízgyűjtője kollektív viszonylatban is egyre fokozottabban kihasznált régió. Az intenzíven igénybe vett területek terjeszkedése fokozza mind a globális klímaváltozást, mind a globális biodiverzitási krízist. Megfelelő és célzott változtatásokkal lehetne alkalmazkodni ezekhez a folyamatokhoz és így káros hatásuk is csökkenthető lenne.

Néhány a legsürgetőbb kihívások közül:

  • A nádasok területének csökkenésével együtt eltűnhet a nádasok élővilága.
  • A vízminőség további romlásával a tó területének jelentős része a nyári szezonban is alkalmatlanná válhat a fürdésre és halpusztulások következhetnek be.
  • A Balaton körüli turistaforgalom problémákhoz vezethet az elektromos-, víz- és szennyvízhálózat számára.

Györbíró Csenge és Haniko alkotásait két jelentős, de a mai kor embere számára háttérbe szorult személy inspirálta:
Gróf Festetics Julianna és Sebestyén Olga. Festetics Julianna grófnő (1753–1824) volt, aki a Nemzeti Múzeum természettudományos részlegét megalapozta, amikor 1804-ben a múzeumnak ajándékozta értékes ásványgyűjteményét. Sajnos a történelem viharai nem kímélték a kollekciót, így tárgyi leletek híján a képzelet segítségével idézzük meg szellemiségét.

Sebestyén Olga (1891-1986) hidrobiológus-limnológus, aki kiemelkedő munkásságával hosszú évekig kutatta a Balaton biológiai struktúráját, ezzel alapozva meg mindazt a tudást, amire ma is építhetnek a kutatók. Fő kutatási területe a Balaton élővilága – pl. moszatok, algák, planktonok – és annak megfigyelése volt. A hidrobiológia szakág hazai képviselőjeként elsőként hívta fel a figyelmet az ökológiai szemléletmód fontosságára. Munkáit gyakran saját – állat- és növényvilágot bemutató – rajzaival illusztrálta. Még életében számos díjjal tüntették ki, de az egyik legnagyobb elismerés talán az, hogy nevét viseli a Balatonból leírt új zöldalga-faj, a Rhopalosolen sebestyenae. Sebestyén Olga a természettudósok racionalitásával vizsgálta a tó hidrobiológiai vonatkozásait, de a tó szerelmeseként sokszor jelezte írásaiban a Balatont fenyegető ökológiai veszélyforrásokat.

A kiállítás anyaga multiszenzoriális művekből áll, amit a papír és természeti formák, különleges geometrikus alakzatok sokszínűsége gazdagít. Emellett az újrahasznosított anyagok, mint a papírmerítéshez (ki)használt filc, a számítástechnikai csomagoló hulladék vagy az épületháló is megjelenik és transzformálódik teljes értékű művészeti alkotássá.


A papírmunkák a Vinczemill együttműködésével és támogatásával készültek.

https://www.instagram.com/vinczemill

Megnyitó: 2023. július 19. 16:00 

Helyszín: 9756 Ikervár, Gróf Batthyány Lajos utca 91. YAMA HÁZ

A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg a galéria nyitva tartása alatt.



{ Györbíró Csenge, textilművész }
2020-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező tanszékén, kötött anyag és formatervező illetve öltözékkiegészítő specializáción. Ösztöndíjasként alkotott Lengyelországban, Németországban és Ausztriában.
Válogatott kiállításai: 2022 Kabinka X Max City, pop-up kiállítás, Maxcity, Törökbálint • 2022 Hungarian Design 10+1, Fészek Galéria, Budapest • 2021 Ask Art kiállítás Private Botanical Garden, SKT Galéria London • 2020 Pattern & Textile, Skinnarland-Samlinga Art Museum, Rauland • 2019 Minta és Dekor, Ludwig Múzeum, Budapest
https://www.instagram.com/gyorbiro_csenge
https://www.instagram.com/private_botanical_garden


{ Haniko, vizuális művész } Büszkék vagyunk arra, hogy Hanikot elsőként mutathattuk be a YAMA ART project művészei között. 
2011-ben szerezte mesterdiplomáját az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti tanszékén, ahol többek között Bukta Imre is a mestere volt.
Számos csoportos megjelenése mellett jelentősebb egyéni kiállításai: Holdfénytető • Walter Rózsi- villa • 8 felhő emel • K11 Labor (2022), Hirundo • Rugógyár Galéria (2019) • Rejtett kert • K.A.S. Galéria (2018)
Munkái megtalálhatók a K&H • Unicredit Bank • Petőfi Irodalmi Múzeum • Dobó István Vármúzeum és az UNESCO művészeti gyűjteményében.
https://www.instagram.com/anikoherbert

Hanikoval készült videó interjúnk itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=XVtznT3wNNg

< Vissza az előző oldalra
Top