Isteni fahéjas csiga vegán

2019. 04. 04.

Sokakban él az a téves elképzelés, miszerint a kelttészták elkészítése nem lehetséges állati eredetű összetevők felhasználása nélkül, pedig de…

Isteni fahéjas csiga vegán

A fahéjas csiga lehet reggelik, délutáni kávézésok, tízóraik fénypontja, de jó választás akkor is, ha valami kevésbé krémesre, mégis édesre vágyunk.

Van valami nagyon melengető és harmonikus a fahéj és a cukor elegyében, ami talán magyarázható az egyszerű, édes íz és a fűszeresség találkozásával.

Fantasztikusan kiegészítik egymást. Míg Magyarországon a kakóscsiga minden más ízesítést elsöpör verhetetlen népszerűségével, addig más országokban-főként az Egyesült Állmokban és az Egyesült Királyságban, de még Svédországban is-a fahéjas csiga közkedveltebb. Ezt sütit nevezik “cinnamon rolls”-nak, “cinnamon bun”-nak, svédül pedig “kanelbulle” névre hallgat.

A kelttészták lelke természetesen az élesztő. A receptben semmi bonyolult nincsen, azonban fontos, hogy az élesztő megfelelően működésbe lépjen.

Ehhez el kell találnunk a tökéletes hőmérsékletet, amelyben az maradéktalanul aktiválódni tud, tehát a cukros növényi tej felmelegítésekor törekedjünk a tökéletes középútra: legyen langyos-tehát se túl meleg, sem pedig túl hideg. Dugjuk bele az ujjunkat, a bőrünkön jól tudjuk ellenőrizni.

 

Hozzávalók

 

A kelttésztához:

500 ml langyos zabtej vagy szójatej

120 g vegán vaj/margarin

50 g cukor

1 csomag szárított élesztő

700 g finomliszt

1 tk. só

 

Töltelék:

4-5 ek. margarin vagy növényi vaj

170 g barnacukor

4 tk. fahéj

 

Szósz:

Kb. 180 g porcukor + 2-3 ek. zabtej

1 citrom reszelt héja

 

Elkészítés

 

1. A langyos növényi tejben elkeverjük a cukrot és beleszórjuk a szárított élesztőt. Hagyjuk felfutni kb. 5-6 percig.

2. A lisztet összeforgatjuk a sóval, majd hozzá öntjük az olvasztott növényi vajat/margarint, valamint a felfutott élesztőt a cukros tejjel.

3. Egy fakanállal összedolgozzunk, a kezünkre váltva lazán összegyúrjuk, majd letakarva egy-másfél órán át, meleg helyen kelesztjük. Ehhez jó ötlet, praktikus helyszín az enyhén előmelegített, kikapcsolt sütő, azonban ez ne legyen 30-35 Celsius foknál melegebb.

4. A megkelt tésztát tiszta, alaposan belisztezett felületre fektetjük, néhányszor átgyúrjuk, majd 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk úgy, hogy nagyjából téglalap alakúra formázzuk. Ez azért fontos, mert a formázásnál a téglalap hosszabbik felét kezdjük majd összetekerni.

4. A kinyújtott tésztát megkenjük margarinnal, bőségesen megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, majd a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, s egy éles késsel egyenlő méretű-kb. 3 cm vastag-csigácskákat vágunk, melyeket egy olajjal kikent tűzálló tálba teszünk vagy használjunk papírból készült, környezetbarát YAMA sütőformát, amit ide kattintva a webshopból meg is tudtok rendelni. Letakarva további 20-30 percig hagyjuk kelni őket.

5. A csigákat 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe helyezzük, s 40-50 perc alatt készre sütjük. Figyeljük a süti széleit, hagyjuk szép aranybarnára sülni.

6. Mielőtt nekiesnénk, próbáljuk hűlni hagyni-ami nehéz lesz, mert isteni az illata és gyönyörűen meg is nőttek a csigák-készítsük el a szószt, melyhez egy tálban a porcukrot és a növényi tejet csomómentesre keverjük. A porcukor és a tej arányával játszva eldönthetjük, milyen sűrű öntetet szeretnénk készíteni. Legvégül reszeljük vele a citrom héját, s már el is készültünk.

 

Jó sütögetést kívánunk!

A recepthez tartozó videót megnézhetitek a Yama Kitchen csatornán, ide kattintva

A fotókat Zergi Bori készítette.

< Vissza az előző oldalra
Top