Répás édesburgonya krémleves

2018. 03. 01.

Beköszöntött a március, de a mínuszok még mindig repkednek. Jól esik ilyenkor egy finom, tartalmas krémleves, tele vitamindús zöldségekkel!

Répás édesburgonya krémleves

Kedves Olvasók, 

Ebben a bejegyzésben egy isteni finom, könnyen és rendkívül gyorsan elkészíthető krémleves receptet szeretnék megosztani veletek. Az elmúlt pár hétben rengeteg édesburgonyát ettem különböző formában. Szeretem, mert ez a zödség tökéletes átmenetet alkot a sütőtök és a burgony között. Megfőzve, megsütve, megpárolva sokkal tartalmasabb, mint a sütőtök, s bármennyire is imádom az utóbbit, az édesburgonyát valahogy szívesebben fogyasztom a krémlevesen kívül, bármilyen más formában is. Szerencsére, egyre több helyen megtalálható, s a nagyobb élelmiszerboltok egyik alaptermékévé vált. Érdekes belegondolni, hogy néhány éve még csak külföldi youtube videókban láthattam, de a valóságban nem kóstolhattam meg ezt a zöldségfélét, pedig milyen sokszínű és tápláló! 

Nagyon szeretem a krémleveseket, s mivel a sütőtök számomra kimondottan az őszi hangulatot idézi, valamint az év ezen szakában nincs is már igazán szezonja, az édeskrumpli szuper alternatíva helyette. Tavasz ide vagy oda: ebben a fogcsikorgató hidegben igazán jól esik egy tál, szívmelengető leves. Sokféle fűszerezéssel próbáltam már elkészíteni ezt az ételt, s úgy érzem, most megtaláltam az egyensúlyt, amelyben a zöldségek valódi íze és a fűszerek pikánssága is maradéktalanul érvényesülni tud. 

Hozzávalók

  • 3 db közepes édesburgonya
  • 1 db nagyobb, normál burgonya
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 púpos tk. curry por
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. cayenne bors
  • 1/2 tk. őrölt gyömbér
  • só és bors ízlés szerint
  • 3-4 ek. olíva olaj
  • Annyi víz, ami ellepi a zöldségeket (ha van víztisztító berendezésetek, kancsótok otthon, érdemes tisztított vizet használni)
  • Növényi tejszín a díszítéshez

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és felaprítjuk, felkockázzuk, majd felhevített olívaolajon legpirítjuk őket. 

Amikor kissé megbarnultak, hozzá adjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, s közepes hőfokon, további 5 percig pirítjuk. 

Ezután felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, s közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket. Egy villával ellenőrizhetjük, hogy elkészültek-e. 

A megfőtt zöldségeket, lével együtt egy blender vagy turmixgép tartájába adagoljuk és teljesen simára turmixoljuk. Ha nincs turmixgépünk, egy kézi botmixert is használhatunk a pürésítéshez. 

A kész levest kevés növényi tejszínnel vagy tökmagolajjal díszítve tálaljuk. Egy kis pirítós jól megy mellé.

Remélem, kipróbáljátok ezt a finom leves receptet és nektek is segít  majd átvészelni a fagyos, kora tavaszi napokat. Ha lefotózod az elkészült recepteket, ne felejts el megjelölni raja minket és használni a #yamakitchen hashtaget! 

Szeretettel, 

Fatima

Fotók: Zergi Borbála

 

< Vissza az előző oldalra
Top